Buma NL Awards 2017 uitgereikt

Frans Bauer, Boef, Vreemde Kostgangers, Marco Borsato, Henk Dissel en Ronnie Flex waren maandagavond in TivoliVredenburg de belangrijkste winnaars tijdens de uitreiking van de Buma NL Awards. De uitreiking kende dit jaar een aantal primeurs. Voor het eerst werden ook Nederlandstalige ‘urban’ en alternatieve muziek met een Buma Award onderscheiden en mochten naast de artiesten, ook de componisten en muziekuitgevers op het podium een beeldje in ontvangst nemen. In totaal werden 38 prijzen uitgereikt in 11 categorieën. Een ontroerde Lenny Kuhr kreeg een Lifetime Achievement Award voor haar gehele oeuvre.

Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur: “Buma NL is het nu al voor het achtste jaar het podium waar Nederlandstalige artiesten, tekstschrijvers, componisten en andere vakgenoten elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen uitwisselen, ongeacht hun muzikale genre. Ik ben daarom blij dat dit jaar ook bands en artiesten uit de urban en alternatieve hoek naar Buma NL zijn gekomen. Dat zijn toch twee belangrijke stromingen binnen de Nederlandstalige muziek die wat mij betreft op een evenement als dit niet mogen ontbreken.”

De bezoekers aan Buma NL konden overdag in TivoliVredenburg in een ontspannen sfeer netwerken, aanschuiven of meedoen aan vakgerichte workshops over componeren, produceren en tekstschrijven. Ook waren er weer diverse ‘snelkookpan-sessies’ waar een artiest, componist en tekstschrijver in korte tijd uit het niets een nummer moeten schrijven, componeren en opnemen.

Tijdens de afsluitende Award show in de avond werd Ronnie Flex als eerste ‘urban’ artiest met een Buma NL Award onderscheiden. De rapper kreeg zelfs twee onderscheidingen: zijn hit ‘Energie’ was afgelopen jaar de populairste urban single én het meest gedraaide urban nummer in de horeca. De kennismaking met Buma NL is de 25-jarige rapper goed bevallen: “Ik denk dat onze muziek op dit moment gewoon de aller populairste muziek is in Nederland. Door deze awards krijgen mijn fans een stem. Daar ben ik zeer dankbaar voor.”

Lenny Kuhr, die dit jaar precies een halve eeuw in het vak zit, kreeg uit handen van Frank Helmink de Lifetime Achievement Award uitgereikt. Kuhr, misschien wel de eerste singer-songwriter van Nederland, toonde zich zeer dankbaar. In haar speech bedankte ze iedereen die in die 50 jaar met haar heeft gewerkt en had ze warme woorden voor haar publiek dat haar door de jaren heen zo trouw is gebleven.

Foto’s (c) Armelle van Helden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *